Η περιοχή

Ο Βορράς του νησιού. Το απέραντο γαλάζιο και το βαθύ πράσινο είναι τα χρώματα του τόπου μας. Ένας τόπος ευλογημένος να έχει για φυσικά του όρια, τον ορεινό όγκο του Παντοκράτορα και μία ατελείωτη αμμουδερή ακτή μήκους 8 χιλιομέτρων, που βραβεύεται κάθε χρόνο για την ποιότητά της.
Ο αρμονικός συνδυασμός θάλασσας και βουνού, η άριστη τουριστική υποδομή με τις  αμέτρητες επιλογές στη διαμονή και τη διασκέδαση και η ζεστή φιλοξενία των κατοίκων, κάνουν την περιοχή μας, αγαπημένο και δημοφιλή προορισμό καλοκαιρινών διακοπών, για επισκέπτες κάθε ηλικίας, από όλο τον κόσμο.

Σας καλωσορίζουμε στη Βόρεια Κέρκυρα.
Καθώς ταξιδεύετε μέσα από αυτές τις σελίδες, θυμηθείτε,
πως όσα συναντάτε, είναι μόνον μία ιδέα της ιστορίας, του μεγαλείου και της ανυπέρβλητης ομορφιάς που θα γνωρίσετε.
Η αληθινή μαγεία του τόπου, περιμένει εδώ…


Ορεινός όγκος Παντοκράτορα
Για να γνωρίσεις τον τόπο, πρέπει να χαθείς...
στους κατάφυτους ελαιώνες του, στους ευωδιαστούς λόγγους και τα ορεινά μονοπάτια του Παντοκράτορα με τις αγριοτριανταφυλλιές και τους πετρώδεις λόφους του.
Οπου κι αν σταθείς η θέα από τον ορεινό όγκο είναι συναρπαστική. Ολόκληρη η βόρεια ακτή και τα χωριά στα πόδια σου. Ο Παντοκράτορας οριοθετεί την περιοχή μας και την χαρακτηρίζει. Κρύβει τα μυστικά του στις πηγές των Νυμφών και τους καταρράκτες των Κυπριανάδων . Τα σπήλαια στις Λούτσες και την  Κληματιά παίζουν με τη φαντασία και το πετρώδες έδαφος. Οι σκόρπιες ξερολιθιές μαρτυρούν το σεβασμό του ανθρώπου στο περιβάλλον. Τα πετρόχτιστα χωριά φανερώνουν το μεράκι και τη δεξιοτεχνία των κατοίκων του.
Το βουνό επηρεάζει το κλίμα και τις συνήθειές μας, αλλά και την ψυχή όσων το επισκέπτονται, αποκαλύπτοντας σοφά την αξία του μέτρου και την αρμονία των στοιχείων της φύσης.

Αρχαιότητες
Από την Αρχαιότητα, μέχρι σήμερα ο τόπος, κατοικείται. Αρχαία ευρήματα σε αγρούς, λόφους και ακτές, το μαρτυρούν. Ο Ναός του Απόλλωνα στη Ρόδα, Δωρικού ρυθμού, μέλη του οποίου φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο, χρονολογούνται από τον 5ο αιώνα π.Χ. Τα Ρωμαϊκά Λουτρά στην Αχαράβη, μαρτυρούν ότι η περιοχή κατοικείται από τον 3ο αιώνα. Ιστορικά Μνημεία, σύμβολα της πίστης, αναπόσπαστα κομμάτια της τοπικής ιστορίας και του πολιτισμού, βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την περιοχή, κρυμμένα μέσα σε ελαιώνες και γειτονιές χωριών. Οι ακτές για αιώνες παραμένουν έρημες, από το φόβο των επιδρομών και τα χωριά κτίζονται στα ορεινά, χωρίς να διακρίνονται από τη θάλασσα, ενώ όλα την βλέπουν. Η λαϊκή αρχιτεκτονική επηρεασμένη από τη Βυζαντινή και Δυτική τεχνοτροπία δημιούργησε οικισμούς, εναρμονισμένους με το φυσικό περιβάλλον και το μεσογειακό χαρακτήρα του νησιού (Λούτσες, Πετάλεια, Στρινύλας, Λαύκι, Επίσκεψη). Έρημοι ενετικοί πύργοι, βυζαντινά μοναστήρια, μύλοι, αλώνια, λιοτρίβια, πετρόχτιστα αρχοντικά, χωριά κρυμμένα στην πέτρα και στους ελαιώνες, είναι μερικά από τα ιστορικά στοιχεία της περιοχής. Χωριά όπως η Παλαιά Περίθεια και η Επίσκεψη, είναι από τα αρχαιότερα του τόπου.

Υδάτινα Τοπία   
Αφήνοντας πίσω τις κοσμοπολίτικες οργανωμένες παραλίες της Ρόδας και της Αχαράβης, o μοναχικός ταξιδιώτης μπορεί να περιπλανηθεί στην απέραντη αμμώδη παραλία του Αλμυρού, όπου μπορεί να απολαύσει τη θάλασσα στους δικούς του ρυθμούς. Στα δυτικά όρια του Δήμου, η λιμνοθάλασσα Αντινιώτη και η βιόσφαιρά της είναι ιδιαίτερου οικολογικού ενδιαφέροντος. Περνώντας τον παράδεισο των πτηνοδίφων στην Αντινιώτη, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν και να απολαύσουν την απάνεμη παραλία στο Καλαμάκι.

Η Ζωή του Τόπου
Οι Παραδόσεις, η θρησκευτική πίστη και οι γιορτές , είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ευλάβεια των κατοίκων, τις συνήθειες, τις εργασίες, τις αγωνίες και τις ελπίδες τους.
Εξέχουσα θέση σε τρία γειτονικά χωριά (Επίσκεψη-Νυμφές-Κληματιά) κατέχει ο «χορός των Παπάδων», την Κυριακή της Τυρινής, χορός μόνον για άνδρες, οι ρίζες του οποίου χάνονται στην αρχαιότητα. Οι ανοιξιάτικες λιτανείες προς τιμήν των εκκλησιών αλλά και λόγω του  Πάσχα, είναι μια μοναδική εμπειρία. Χορωδίες, πιστοί, ιερά κειμήλια και ολάνθιστο τοπίο, συνθέτουν μία ουράνια  πομπή, που εξαγνίζει την ανθρώπινη ψυχή. Το καλοκαίρι κάθε οικισμός έχει το πανηγύρι του, με συνοδεία βιολιού, κιθάρας και ακορντεόν. Οι κυκλικοί χοροί απογειώνουν το κέφι και τη χαρά της ζωής.
Το Λάδι και το Κρασί,  τροφή αιώνων του τόπου μας, αποτελούν αξία για όλο το νησί.  Οι ατελείωτοι σκιεροί ελαιώνες με πάνω από 400.000 ελαιόδενδρα, καθορίζουν το τοπίο και την οικονομία μας. Το κρυμμένο στους βράχους λιγοστό χώμα του Παντοκράτορα, τρέφει τ’αμπέλια με τους χυμούς του βουνού, δίνοντας κρασί μοναδικό. Φημισμένα είναι τα σπιτικά κρασιά των ορεινών χωριών Λαυκίου, Πετάλειας και Στρινύλα. Το μέλι της Περίθειας και των Λουτσών κρύβει το άρωμα της Κερκυραϊκής φύσης. Στα περιβόλια του Πλάτωνα  και των Σφακερών ευωδιάζουν ανθισμένες νερατζιές και κουμ-κουάτ. Στις γωνιές των Ξανθάτων και στις πηγές των Κυπριανάδων  οι καρυδιές και τα οπωρικά, προστατευμένα απ’τους γύρω ελαιώνες δίνουν πλούσια σοδειά. Ο αγροτικός συνεταιρισμός των Νυμφών, παράγει κάθε χρόνο πάνω από εκατό τόννους κουμ κουάτ, για εγχώρια κατανάλωση και εξαγωγή.
Το ψάρεμα, η κτηνοτροφία, η παραγωγή λαδιού και κρασιού, είναι μαζί με τον τουρισμό οι βασικές ασχολίες των κατοίκων. Γεύσεις αυθεντικές, και αγνά προϊόντα του τόπου ανακαλύπτει κανείς στα ταβερνάκια που κρύβονται στις γειτονιές των χωριών του βουνού, μακριά από τα ανεπτυγμένα τουριστικά θέρετρα.

Από την σελίδα του Δήμου Θιναλίων